Rogaliki jogurtowe z jabłkami

Szybkie i łatwe do zrobienia. Proponuję zrobić do popołudniowej kawki. Z tej ilości ciasta wychodzi ok. 15 rogalików( zależy  jakie trójkąty wytniecie- węższe czy szersze). Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 kostka masła ( 200g)
  • 4 jaja
  • 2 łyzki cukru pudru
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3-4 jabłka
  • na lukier:
  • cukier puder
  • sok z 1 cytryny

Wykonanie:
Mąkę przesiać w misce lub na stolnicy, dodać posiekane masło i cukier puder. Posiekać nożem, zrobić dołek , wlać jogurt i rozmącone jaja. Delikatnie nożem a potem ręką wyrobić ciasto( jeżeli się klei podsypać jeszcze mąki). Owinąć w folię i przełożyć do lodówki. Tymczasem obrać jabłka, wyciąć gniazda nasienne i pokroić je na grubsze plastry.
ciasto podzielić na 2 części. Stolnicę posypać odrobiną mąki i każdą część ciasta osobno rozwałkować na okrąg grubości 5 mm. Podzielić go na trójkąty . Na szerszym boku każdego trójkąta położyć plaster jabłka i zawinąc w rogalik. Przełożyć na blachy piekarnika wyłożone papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok.20-25 min( rogaliki lekko przyrumienione). Po wystygnięciu polukrować je lukrem cytrynowym( do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i ucieramy na gęsty lukier). Cukru pudru tyle ile ,,zabierze” sok cytrynowy. Smacznego!

rogaliki jogurtowe
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx