Pyszne, postne , dietetyczne rogaliki, dla łasuchów mogą być polukrowane. Polecam, przepis z jednej z grup kulinarnych p. Ani. Dziękuję za pyszny przepis.
- Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1 masło lub margaryna
- 1 szkl. kwaśnej śmietany
- 5 dag drożdży świeżych
- 2 żółtka
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- powidła lub dżem
Wykonanie:
Mąkę przesiać i siekać z twardym masłem. Osobno drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy będą płynne połączyć z mąką i tłuszczem oraz śmietaną, żółtkami i szczyptą soli. Wyrobić ręką ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny. W tym czasie przygotować blachy piekarnikowe z papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość ok. pół cm. Wykrawać z ciasta trójkąty na których najszerszym boku u podstawy nakładamy dżem lub powidła. Zwijamy rogale, nakładamy na uprzednio przygotowane blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni C od razu dwie blachy na termoobiegu ok .20 min ( do suchego patyczka). Jeżeli jesteś łasuchem to je po przestudzeniu możesz polukrować ( cukier puder + sok z cytryny). Z podanej ilości wyszło mi 30 małych rogalików. Smacznego!