Rogaliki krucho drożdżowe Ani

Pyszne, postne , dietetyczne rogaliki, dla łasuchów mogą być polukrowane. Polecam, przepis z jednej z grup kulinarnych p. Ani. Dziękuję za  pyszny przepis.

  • Składniki:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 masło lub margaryna
  • 1 szkl. kwaśnej śmietany
  • 5 dag drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • powidła lub dżem

Wykonanie:

Mąkę przesiać i siekać z twardym masłem. Osobno drożdże rozetrzeć z cukrem. Gdy będą płynne połączyć z mąką i tłuszczem oraz śmietaną, żółtkami i szczyptą soli. Wyrobić ręką ciasto i przykryć ściereczką na pół godziny. W tym czasie przygotować blachy piekarnikowe  z papierem do pieczenia.  Ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość ok. pół cm. Wykrawać z ciasta trójkąty na których najszerszym boku u podstawy nakładamy dżem lub powidła. Zwijamy rogale, nakładamy na uprzednio przygotowane blachy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 150 stopni C od razu dwie blachy na termoobiegu ok .20 min ( do suchego patyczka). Jeżeli jesteś łasuchem to je po przestudzeniu możesz polukrować ( cukier puder + sok z cytryny). Z podanej ilości wyszło mi 30 małych rogalików. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx