Rogaliki twarogowe

Przepis na rogaliki ściągnięty z internetu z grupy kulinarnej. Bardzo mi zasmakowało nadzienie twarogowe z posmakiem budyniowym i owocami żurawiny oraz rodzynek. Spróbujcie, posmakujcie i oceńcie. Polecam!

  • Składniki ciasta:
  • 4 szkl. mąki pszennej
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 5 dag świeżych drożdży roztartych z 2 łyżeczkami cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy
  • Składniki nadzienia:
  • 50 dag twarogu
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • żurawina, rodzynki
  • kilka kropel soku z cytryny
  • dodatkowo:
  • jako
  • mak, czarnuszka lub gruby cukier do posypania rogalików

Wykonanie ciasta:
Mąkę siekamy z tłuszczem dodajemy roztarte drożdże z cukrem, roztrzepane jajka, śmietanę i cukier waniliowy.Zagniatamy ciasto, które dzielimy na 4 części i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Tymczasem robimy nadzienie:

Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem, dosypujemy suchy budyń, kilka kropel soku z cytryny ,wszystko dokładnie mieszamy, dodajemy przelane wrzątkiem i odcedzone na sitku :żurawinę i rodzynki. Delikatnie mieszamy.

Każdą część ciasta wałkujemy na okrąg, który dzielimy na dowolnej wielkości trójkąty. Na dłuższym boku każdego nakładamy nadzienie i zwijamy zgrabne rogaliki. Nakładamy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy np. makiem, grubym cukrem ( ja posypałam czarnuszką). Wkładamy do nagrzanego piekarnika  180 stopni C i pieczemy do zarumienienia rogali. Smacznego!

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx