Rolada bezowa

Rolada bezowa

Rolada bezowa

 

Zostały Ci białka z poprzednich wypieków i nie wiesz co z nimi zrobić? Proponuję Ci pyszną roladę bezową. Najlepsza jest na drugi dzień, kiedy to zmięknie pod wpływem kremu śmietankowo-mascarponowego i owoców. Pycha!

 

  • Składniki na ciasto bezowe:
  • 4-6 białek
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • ok. 100 g płatków migdałowych
  • olej
    Akcesoria kuchenne:
  • 2 arkusze papieru do pieczenia
  • 1 blacha z piekarnika
    Składniki na krem:
  • 250g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • do kremu dodajemy odsączone z soku owoce np. 1 puszka brzoskwini

 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli po tym dodajemy stopniowo po trochę cukier. Dalej ubijamy na sztywno.

 

Na blachę z piekarnika wykładamy natłuszczony olejem papier do pieczenia i na nim równo rozsmarowujemy ubitą masę bezową. Obsypujemy ją płatkami migdałowymi na całej powierzchni. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na ok. 20-30 minut (góra masy ma być lekko ze złocona!).

 

W czasie pieczenia robimy krem. W jednej miseczce rozcieramy serek mascarpone, a w większej ubijamy śmietanę na sztywno stopniowo dodając do niej cukier puder.

 

Odsączone z soku brzoskwinie kroimy na mniejsze dowolne kawałki.

 

Wyciągamy blachę z piekarnika i lekko studzimy. Przykładamy do upieczonego ciasta bezowego drugi arkusz papieru do pieczenia. Całość odwracamy, tak, żeby góra z płatkami znalazła się na spodzie. Zdejmujemy natłuszczony papier. Smarujemy ciasto kremem i na to nakładamy cząstki brzoskwiń. Całość ostrożnie zawijamy z papierem, który jest na spodzie w roladę. Ostrożnie podczas zawijania ten papier usuwając. Uwaga: trzeba zawijać za pomocą tego arkusza papieru, bo inaczej ciasto nam popęka!. Przekładamy na półmisek. Można udekorować płynną czekoladą. Całość przekładamy do lodówki. Najlepsza jest na 2 dzień kiedy to beza z płatkami migdałowymi zmięknie. Smacznego!

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx