Rolada marchewkowa

Rolada marchewkowa

Rolada marchewkowa

 

Efektownie wygląda na półmisku i ma oryginalny smak.

 

  • Składniki:
  • 1/2 kg marchwi
  • 4 jajka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 kostka (200 g) twarogu chudego
  • 1-2 łyżeczki śmietany
  • 6 rzodkiewek
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • szczypta chili
  • pieprz i sól

 

Wykonanie:

Marchew obrać i przetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuścić masło i na nim 10 minut dusić marchew. Dodać cukier, pieprz, chili i sól do smaku. Pod koniec duszenia dodać musztardę. Dobrze wymieszać, wyłączyć i schłodzić. Do chłodnego dodać żółtka i znowu dobrze wymieszać. Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą marchwiową.

 

 

Przygotować blachę 23/25cm wyłożyć ją papierem do pieczenia dobrze natłuszczonym. Wyłożyć masę marchwiową, wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C. Piec 20 minut. Następnie na stole przygotować arkusz papieru do pieczenia wielkości blachy. Po upieczeniu na niego wrzucić upieczoną masę marchwiową tak by ciasto upieczone było na papierze. Wystudzić, zdjąć wierzchni papier, który był natłuszczony.

 

 

Z twarogu i śmietany ucieramy masę. Do tego dodajemy umyty drobno pokrojony szczypiorek oraz rzodkiewki umyte i starte na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszamy i gotową masę nakładamy na upieczone ciasto marchwiowe. Równo rozprowadzamy masę na nim i za pomocą spodniego arkusza papieru do pieczenia całość zawijamy w roladę. Przekładamy na półmisek i schładzamy na co najmniej pól godziny w lodówce. Do spożywania kroimy w dowolne plastry.

 

 

Smacznego 🙂

 

 

Rolada marchewkowa

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx