Rolada smaczna i pięknie prezentująca się na talerzu. Może być przystawką, daniem osobnym na obiado- kolację. Przepis z jednej z grup kulinarnych. Polecam!
- Składniki:
- 500 g mięsa mielonego( jakie chcesz)
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- bułka do namoczenia
- 6 jaj
- 300 g tartego żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka musztardy
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie masy serowej:
Tarty ser wymieszać z 5 jajami na surowo rozbełtanymi oraz z majonezem. Taką gotową masę rozłożyć równomiernie na blasze piekarnika z nałożonym i natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec góra, dół 190 stopni C 20 minut.
Tymczasem przygotować farsz. Pieczarki dokładnie umyć, odsączyć i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić i najpierw ją zeszklić na roztopionym maśle i rozgrzanym oleju. Dodać do niej tarte pieczarki i podsmażyć do odparowania z nich płynu. Dodać sól i pieprz do smaku i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski , dodać wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, 1 jajo surowe, sól i pieprz oraz 1 łyżkę musztardy i wystudzone przesmażone pieczarki z cebulką. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem.
Z piekarnika wyciągamy upieczony placek serowy. Na nim rozsmarowujemy farsz równomiernie i zawijamy za pomocą papieru do pieczenia w ścisłą roladę. Tak zawinięty rulon przenosimy ponownie do piekarnika i pieczemy w temp. 190 stopni C ok. 45 minut. Gotową roladę odwijamy dopiero wystudzoną z papieru do pieczenia. Kroimy na plastry i możemy już serwować to danie np. na liściach sałaty zielonej na półmisku lub po plastrze na osobnych talerzach np z ketchupem lub sosem pomidorowym, czosnkowym itp. Smacznego!