Rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami

Rolada smaczna i pięknie prezentująca się na talerzu. Może być przystawką, daniem osobnym na obiado- kolację. Przepis z jednej z grup kulinarnych. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego( jakie chcesz)
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • bułka do namoczenia
  • 6 jaj
  • 300 g tartego żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie masy serowej:

Tarty ser wymieszać z 5 jajami na surowo rozbełtanymi oraz z majonezem. Taką gotową masę rozłożyć  równomiernie na blasze piekarnika z nałożonym i natłuszczonym papierem do pieczenia. Piec góra, dół  190 stopni C 20 minut.

Tymczasem przygotować farsz.  Pieczarki dokładnie umyć, odsączyć i przetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno pokroić i najpierw ją zeszklić na roztopionym maśle i rozgrzanym oleju. Dodać do niej tarte pieczarki i podsmażyć do odparowania z nich płynu. Dodać sól i pieprz do smaku i wystudzić. Mięso mielone przełożyć do miski , dodać wcześniej namoczoną i odciśniętą bułkę, 1 jajo surowe, sól i pieprz oraz 1 łyżkę musztardy i wystudzone przesmażone pieczarki z cebulką. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie jeszcze dosmaczyć solą i pieprzem.

Z piekarnika wyciągamy upieczony placek serowy. Na nim rozsmarowujemy farsz równomiernie i zawijamy za pomocą papieru do pieczenia w ścisłą roladę. Tak zawinięty rulon przenosimy ponownie do piekarnika i pieczemy w temp. 190 stopni C ok. 45 minut. Gotową roladę odwijamy dopiero wystudzoną z papieru do pieczenia. Kroimy na plastry i możemy już serwować to danie np. na liściach sałaty zielonej na półmisku lub po plastrze na osobnych talerzach np z ketchupem lub sosem pomidorowym, czosnkowym itp. Smacznego!

rolada serowa z mięsem mielonym i pieczarkami
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx