Po obejrzeniu paru rolek z filmikami kulinarnymi postanowiłam zrobić oto taką roladę:
- Składniki:
- 500 g mięsa mielonego drobiowo- wieprzowego
- 3 jaja
- 1 większy tarty surowy ziemniak
- 1 cebula tarta
- pół szkl. poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 2 ząbki czosnku
- po szczypce: mielonej papryki czerwonej, kolendry, pieprzu
- 1 łyżeczka kopiasta soli
- plastry żółtego sera
- sos BBQ z nuta brandy ( 1 łyżka do środka, resztę do posmarowania rolady)
Wykonanie:
Do miski wkładamy mięso mielone i resztę składników . Blendujemy na gładką masę. Bierzemy arkusz papieru do pieczenia, smarujemy go olejem i na nim rozkładamy równomiernie zawartość miski. Wygładzamy, na to nakładamy całe plastry żółtego sera i za pomocą papieru, który mamy z nadzieniem zawijamy go w rulon i ostrożnie przekładamy do blachy keksówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i pieczemy naszą roladę ok. 30 min. Po czym wykładamy , rozwijamy wierzch rolady z papieru i smarujemy ją sosem BBQ.
Wkładamy s powrotem do piekarnika na 10 min. Wykładamy na półmisek z sałatą, kroimy na porcje i delektujemy się tym rarytasem. Jeżeli ktoś lubi bardziej na ostro to polecam do masy przed blendowaniem dodać jeszcze troszeczkę chili. Smacznego!