Rolada z boczku na chleb

Rolada z boczku

Rolada z boczku na chleb

Rolada z boczku jest zdrowszą alternatywą mielonki sklepowej. Przysmakiem na kanapkach szczególnie z ketchupem lub musztardą chrzanową. Polecam!

 

  • Składniki:
  • 1 kg boczku surowego chudego bez skóry i chrząstek
  • 4 jajka surowe
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżeczki vegety domowej roboty (Przepis na domową vegetę)
  • sól, pieprz do smaku
  • gaza wyjałowiona metrowa
  • włoszczyzna

 

Wykonanie:
Boczek umyć, wysuszyć ręcznikiem papierowym i zmielić w maszynce do mięsa. Dodać do niego jajka, vegetę, bułkę tartą, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dobrze wymieszać ze sobą.

 
Gazę przeciąć na pół i mięso też podzielić na połowę. Każdą porcję mięsa zawinąć, zrolować ściśle w gazę jak cukierek. Końce zawiązać bawełnianą nicią. W garnku zagotować wodę z włoszczyzną. Do wrzącego wywaru wkładamy pakunki mięsne. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godzinę. Włoszczyznę możemy zużyć do sałatki jarzynowej, Gotowe roladki odwijamy z gazy, studzimy i kroimy na dowolnej grubości plastry. Okładamy nimi kanapki.

 

 

Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx