Lubisz bliskich zaskakiwać nowymi smakami. Zrób roladkę buraczaną z farszem składającym się z kombinacji różnych serów: tartego żółtego, serka topionego i serka naturalnego białego kanapkowego. Zaręczam Ci, że smak roladki jest niepowtarzalny. Radzę Ci ją zrobić wówczas, gdy dzień przed upieczesz lub ugotujesz buraki. Na drugi dzień tylko je zetrzesz i zrobisz roladkę wg instrukcji poniżej. Z pieczeniem zajmie Ci to ok. 45 min.Potem na 1 godz do schłodzenia do lodówki i możesz delektować się jej niepowtarzalnym smakiem. Do dzieła !
- Składniki na ciasto buraczane:
- 2 większe lub 3 mniejsze ugotowane lub upieczone buraki( potem trzeba obrać z nich skórkę)
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy lub oleju
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 2 jajka
- 10 dag tartego żółtego sera
- 10 dag mąki pszennej
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
Składniki na nadzienie: - 10 dag miękkiego masła
- 20 dag ( 1 pojemnik) serka białego kanapkowego
- 10 dag serka topionego
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie ciasta:
Upieczone lub ugotowane buraki obieramy ze skórki i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Na patelnię wlewamy olej lub oliwę i na tym szklimy cebulę, po czym do niej dodajemy tarte buraki, zioła prowansalskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku. Wszystko krótko podsmażamy. Studzimy , przekładamy do miski ,do tego dodajemy jajka, tarty ser żółty,mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy a następnie przekładamy na blachę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto równo rozsmarowujemy na tym papierze. Pieczemy w temp. 180 stopni C ok 20 minut. Upieczony blat wraz z papierem wykładamy do ostudzenia.
W czasie pieczenia ciasta buraczanego robimy farsz:
Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy miękkie masło oraz serek kanapkowy i topiony.Mieszamy, dodajemy do smaku sól i pieprz. Znowu mieszamy. Przygotowany serowy farsz rozsmarowujemy na całej powierzchni wystudzonego ciasta i ostrożnie za pomocą papieru do pieczenia zwijamy całość w ścisłą roladę. Można ją owinąć ściereczką kuchenną jak długiego cukierka. Przenosimy do stężenia do lodówki na ok 1 godz. Odwijamy ze ściereczki i ściągamy papier do pieczenia. Przekładamy roladę na półmisek i kroimy na dowolnej grubości plastry. Smakuje sama w sobie ale i dobra jest też na kanapkach. Smacznego!