Na obiad proponuję zrobić takie oto roladki. Podpatrzone z jednej z grup kulinarnych. Smaczne i pieką się same w piekarniku. Polecam!
- Składniki:
- schab pokrojony w 1 cm gr. plastry i rozbity ( ilość zależy od osób)
- ogórki kiszone pokrojone w słupki
- papryka czerwona pokrojona w słupki
- cienkie plastry boczku wędzonego
- ser żółty pokrojony w słupki
- musztarda
- ostra i słodka papryka w proszku
- sól i pieprz
- przyprawa do mięs
- olej
- Dodatkowo:
- 2 duże cebule
- tarty żółty ser
- kminek, ziele angielskie, liść laurowy
Wykonanie:
Wszystkie plastry kotletów rozbić, posolić i dodać pieprz. Następnie każdy z osobna posmarować musztardą, na niego wzdłuż położyć plaster boczku wędzonego i po 1 słupku: sera, papryki i ogórka kiszonego. Zwinąć krótsze boki do środka, a potem wzdłuż całą roladkę. Roladki obsmażyć na oleju z każdej strony i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, na dnie którego układamy 2 duże cebule pokrojone w piórka posypane solą i pieprzem. Na to kładziemy zwinięte, obsmażone roladki. Na wierzchu posypujemy przyprawą do mięsa. Zalewamy tłuszczem od smażenia roladek z odrobiną wody, dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i posypujemy szczyptą kminku. Wstawiamy roladki przykryte pokrywką do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na 30 minut, potem odkrywamy, posypujemy na wierzchu całość żółtym tartym serem i jeszcze zapiekamy w tej samej temperaturze 5 min. gotowe do padania na stół. Smacznego!