Roladki schabowe nadziewane z piekarnika

Na obiad proponuję zrobić takie oto roladki.  Podpatrzone z jednej z grup kulinarnych. Smaczne i pieką się same w piekarniku. Polecam!

  • Składniki:
  • schab pokrojony w 1 cm gr. plastry i rozbity ( ilość zależy od osób)
  • ogórki kiszone pokrojone w słupki
  • papryka czerwona pokrojona w słupki
  • cienkie plastry boczku  wędzonego
  • ser żółty pokrojony w słupki
  • musztarda
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz
  • przyprawa do mięs
  • olej
  • Dodatkowo:
  • 2 duże cebule
  • tarty żółty ser
  • kminek, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Wszystkie plastry kotletów rozbić, posolić i dodać pieprz. Następnie każdy z osobna posmarować musztardą, na niego wzdłuż położyć plaster boczku wędzonego i po 1 słupku: sera, papryki i ogórka kiszonego. Zwinąć krótsze boki do środka, a potem wzdłuż całą roladkę. Roladki obsmażyć na oleju z każdej strony i przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego, na dnie którego układamy 2 duże cebule pokrojone w piórka posypane solą i pieprzem. Na to kładziemy zwinięte, obsmażone roladki. Na wierzchu posypujemy przyprawą do mięsa. Zalewamy tłuszczem od smażenia roladek z odrobiną wody, dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego i posypujemy szczyptą kminku. Wstawiamy roladki przykryte pokrywką do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C na 30 minut, potem odkrywamy, posypujemy na wierzchu całość żółtym tartym serem i jeszcze zapiekamy w tej samej temperaturze 5 min. gotowe do padania na stół. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx