Roladki warzywne z serem

Przepis z kartki z kalendarza. w lodówce miałam potrzebne do ich wykonania składniki więc postanowiłam je zrobić. Mogą być przystawką lub dodatkiem do obiadu lub kolacji. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 duże papryki czerwone (mogą być różnokolorowe)
  • 1 bakłażan
  • 1 młoda cukinia
  • 1 cebula
  •  2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 400 g sera feta
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • bazylia

Wykonanie:
Papryki pokrój na połówki, każdą potnij na 3 paski. Gotuj 5 minut, odcedź. Przelej zimną wodą. Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na cienkie paseczki. Bakłażana posól i odstaw na 20 minut a potem osusz go ręcznikiem papierowym. Rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek. Smaż , aż staną się szkliste. Dodaj pomidory z puszki i bulion. Gotuj 5-6 minut na wolnym ogniu. Dodaj posiekaną bazylię i przypraw. Fetę pokrój na 8-9 pasków. Paski sera składaj z paskiem papryki i zawijaj w plastry bakłażana, a następnie cukinii. Spinaj wykałaczkami. Roladki obsmaż na oliwie i przełóż do naczynia żaroodpornego, wlej sos pomidorowy i zapiekaj około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!

 

 

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx