Roladki z szynki w sosie

Już kiedyś robiłam podobne roladki zapiekane w piekarniku, a teraz przepis na duszone w aksamitnym sosie śmietanowo-grzybowo- mięsnym. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg szynki ( mięso pokrojone na cienkie płaty i rozbite)
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe pokrojone w paseczki
  • papryka czerwona pokrojona w paseczki
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • ser żółty pokrojony w plastry
  • musztarda do smarowania
  • bulion lub woda
  • przyprawy:
  • sól i pieprz
  • papryka słodka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • do sosu:
  • suszone grzyby
  • śmietanka mała 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • koperek zielony do posypania
  • olej do smażenia lub smalec

Wykonanie:
Rozbite płaty mięsa osuszyć ręcznikiem papierowym i posmarować każdy musztardą a następnie na każdy płat ułożyć plaster sera a na nim po pasku: papryki, ogórka i piórko cebuli. zwinąć wszystko w roladki. Spiąć wykałaczką i na gorącym oleju obsmażyć roladki z każdej strony. Dodać resztę cebuli, pokruszone suszone grzybki i wszystko zalać bulionem lub przegotowaną wodą i dodać liść laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. w razie potrzeby podlewać wodą i w trakcie duszenia przekręcać roladki. Miękkie wyciągamy na bok i robimy sos. Do kubka wkładamy mąkę i zalewamy ją śmietanką, która musimy zahartować wywarem z duszącego się mięsa. Dobrze wymieszać i na gotujący się wywar wlać zawartość kubka ciągle mieszając by nie było grudek. Gotujemy do momentu uzyskania pożądanej gęstości sosu. Dosmaczamy przyprawami, mieszamy i dodajemy odłożone na bok roladki już bez wykałaczek.  Wszystko przyprószamy zielonym koperkiem. Podajemy do ziemniaków gotowanych , ryżu, kaszy, klusek lub makaronu. Smakują tez z pajdą chleba. Smacznego!

Przepis na podobne roladki ale duszone w piekarniku:

Roladki z szynki faszerowane i zapiekane w piekarniku

 

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx