Zupa może być daniem jednogarnkowym. Jest syta, rozgrzewa człowieka od środka i pyszna. Polecam!
- Składniki:
- 1 porcja rosołowa lub mały filet z kurczaka
- 1 włoszczyzna
- 1 torebka ryżu
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1 puszka gotowanej cieciorki
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżeczka tartego imbiru lub 1 łyżka suszonego
- 1 łyżka kurkumy w proszku
- 1 cytryna
- sól i pieprz
- 1 -2 jaja gotowane na twardo
- szczypior z cebuli zielony
- 1 łyżka mąki
- 1 mała śmietana 30%
Wykonanie:
Ugotować w osolonej wodzie mięso lub porcję rosołową. Włoszczyznę , seler naciowy i czosnek obrać, drobno pokroić i włożyć do gotującej się zupy. Torebkę od ryżu rozerwać i suchy ryż wsypać do gotującej się zupy. pod koniec gotowania dodać odsączone z zalewy: cieciorkę i kukurydzę. Osobno w kubku rozmieszać śmietanę z mąką i przyprawami. Zahartować zupą i ją zagęścić zawartością kubka ciągle mieszając aby nie było grudek. Na końcu do smaku dodać sól i pieprz oraz zakwasić zupę sokiem wyciśniętym z cytryny. Można ją też zakwasić np. octem jabłkowym lub tzn. żywym octem. Porcjami nalewać na talerze, dodając połówkę gotowanego jaja i posypać szczypiorem z cebuli. Smacznego!