Ryba po grecku
Polecam na świąteczny stół, smaczne i nieskomplikowane danie, które zjedzą nawet Ci którzy nie przepadają za rybami. U mnie gości co roku na wigilię.
- Składniki:
- 1 kg filetów rybnych dowolnego gatunku wg uznania
- 2 marchwie
- 2 pietruszki
- pół dużego korzenia selera
- 1 por
- 3-4 cebule
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- sok z 2 cytryn
- sól, pieprz i cukier do smaku
- mąka zmieszana z bułką tartą do panierowania ryby
- może być przyprawa do ryb
Wykonanie:
Ryby umyć, odsączyć na ręczniku papierowym, przyprószyć solą, pieprzem i ewentualnie przyprawą do ryb. Panierować w mące zmieszanej z bułką tartą i przesmażyć na rozgrzanym oleju, uważając żeby za mocno ich nie zrumienić. Odstawić na bok.
Warzywa obrać. Marchew, korzeń pietruszki i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w półksiężyce. Por na drobne talarki. Na głębszej patelni na której smażyliśmy rybę, wlewamy olej i na gorący wrzucamy pokrojone i przetarte warzywa. Polewamy je 1/2 szklanką wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok 15-20 minut. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, papryką słodką w proszku oraz wlewamy sok z cytryn. Dobrze wymieszamy i dusimy jeszcze 5 minut. Na półmisek nakładamy warstwami: warzywa, ryba, warzywa, ryba, warzywa. Polewamy zawartością patelni.
Rybę po grecku można jeść z pieczywem lub ziemniakami, kaszą, ryżem. Na zimno lub na gorąco – jak kto lubi.
Smacznego!