W lodówce masz rybę, szpinak i zieloną soczewicę? Zrób z tego pyszne danie obiadowe lub kolacyjne. Przepis podyktowany przez siostrę Faustynę. Polecam!
- Składniki:
- 2 filety rybne
- 10 dag szpinaku mrożonego
- 2 marchwie
- 1/2 selera
- 1 cebula
- siekany 1 ząbek czosnku
- 1/2 szkl. soczewicy zielonej
- 1 pomidor
- 1 szkl. bulionu warzywnego
- 1/2 szkl. śmietany kremówki 30%
- olej do smażenia
- sok z 1 cytryny
- sól, pieprz
Wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę.
Soczewicę na sicie przelać wodą. Warzywa smażyć na oleju 10 minut .Po czym dodać soczewicę, wszystko podlać bulionem. Pod przykryciem dusić do miękkości soczewicy- ok. 1/2 godz. Szpinak podzielić na porcje, pomidor umyć i razem ze szpinakiem dodać do całości. Dusić ok 5 min, doprawić .
Rybę podzielić na mniejsze kawałki , skropić sokiem z cytryny, posolić i dodać pieprz. Przesmażyć osobno na oleju do zarumienienia. Podawać z warzywami. Smacznego!
PORADA:Soczewica krócej się smaży lub gotuje, jeżeli do niej dodamy sól na końcu !