Ryż z jabłkami prażonymi

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami prażonymi

 

Proponuję danie obiadowo-kolacyjne na słodko dla dorosłych i dzieci.

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mleka
  • 0.5 szklanki wody
  • 1 szklanki ryżu
  • szczypta soli
  • 1 słoik 1l prażonych jabłek (Przepis na prażone jabłka)
  • 3-4 łyżek rodzynek
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki cukru waniliowego domowej roboty (Przepis na cukier waniliowy)
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i do starcia na wierzch ryżu
  • 3/4 szkl. śmietany
  • 1/3 szkl. jogurtu naturalnego

 

Wykonanie:
Ryż wypłukać i ugotować w mleku z wodą na małym ogniu tak długo aż zgęstnieje. Wystudzić go i połączyć z  cukrem waniliowym. Dobrze wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Nałożyć do niego połowę ryżu, na to jabłka prażone i rodzynki wcześniej przelane wrzątkiem i odcedzone. Przykryć drugą połową ryżu. Miód, śmietanę, jogurt i żółtko wymieszać i tym polać naszą zapiekankę. Na wierzch zetrzeć parę wiórek masła. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 30 minut.
Smacznego 🙂

ryż z jabłkami prażonymi
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx