Jeżeli masz w lodówce filet z kurczaka i szpinak- podpowiadam jak z tego zrobić pyszne sakiewki.
- Składniki:
- 25 dag szpinaku
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 jajko
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 5 ząbków czosnku
- 4 plastry sera żółtego
- mąka do panierowania sakiewek
- Wykonanie:
Na patelni rozpuścić masło i na nim odparować szpinak. Dodać obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do smaku dodać sól i pieprz. Masa szpinakowa musi być gęsta.
Filety przekroić na 4 części. Rozbić delikatnie na 4 kotlety, osolić , dodać pieprz. Na każdy kotlet nakładamy po 1 łyżce masy szpinakowej, a na to plaster sera. Kotlet składamy na pół, dociskamy delikatnie , by nie wychodził farsz szpinakowy. Całość obtaczamy w roztrzepanym jajku, mące i smażymy na rozgrzanym oleju obustronnie na złoty kolor.