Przepis z kuchni Lidla, trochę przerobiony albowiem tam kluski włoskie o nazwie gnocchi przesmażali na maśle, a my mieliśmy ugotowane. Zamiast tych klusek można też w tej sałatce zastosować nasze polskie kopytka. Też będzie smacznie, a słodkie maliny z cytrynowym winegretem wydobędą z tej sałatki jej niepowtarzalny smak. Polecam!
- Składniki:
- szczypta pieprzu czarnego i soli
- 12 g bazylii świeżej
- 150 g malin
- 1 op. mix sałat
- 5g melisy cytrynowej
- 400 g klusek włoskich gnocchi lub polskich kopytek
- dressing:
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 25 ml soku z cytryny i przetarta z niej skórka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie dressingu:
Podane składniki dressingu wlać i wsypać do słoika, zamknąć i porządnie wstrząsnąć w celu dokładnego wymieszania wszystkich składników.
Wykonanie sałatki:
Kluski ugotować w słonej wodzie i odcedzone przełożyć do miski. Mix sałat porwać na mniejsze kawałki i dodać do ostudzonych klusek. Dodać drobno pokrojoną melisę i bazylię. Zalać całość dressingiem, dodać maliny i wszystko delikatnie wymieszać. Ewentualnie jeszcze dodać do smaku sól i pieprz. Taka sałatka może być przystawką lub daniem kolacyjnym. Smacznego!
Uwaga!
W kuchni Lidla kluski są podsmażane na gorącym maśle z każdej strony ok 5 min.