Sałatka caprese
Sałatka Caprese – przepis. Bardzo lubię kuchnię włoską, bo jest trochę jak: bambini – dziecko, fratello – przyjaciel i amante – kochanek. Proponuję prostą i smaczną sałatkę włoską Caprese.
- Składniki:
- 1 mozzarella
- 2 pomidory duże
- 3 łyżki octu balsamicznego ciemnego
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek (kilka kropel)
- listki bazylii świeżej
Wykonanie:
Pomidory umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plastry. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w plastry tej samej grubości co pomidory. Bazylię umyć, osuszyć i oderwać same listki od łodyżek. Na talerzu ułożyć na przemian pomidory z serem. W osobnym pojemniku rozmieszać ze sobą ocet balsamiczny, oliwę, sól, pieprz. Tym polać pomidory i ser. Ozdobić całość listkami bazylii. Do sałatki można też dodać oliwki czarne lub zielone.
Smacznego!