Sałatka z jajem przepiórczym
Sałatka z jajem przepiórczym to samo zdrowie. Przepis z książki M.Zaremby „Leczenie dietą”. Ciekawy smak i wygląd dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni. Polecam!
- Składniki na 8 osób:
- 1/2 marchewki pociętej w słupki
- 1/3 cukinii pociętej w słupki bez skóry
- dowolne ulubione zioła
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- 12-18 jajek przepiórczych
- 1 opakowanie kiełków rzodkiewki
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- 1 opakowanie komosy ryżowej
Składniki na dressing: - 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- do smaku po szczypcie: ksylitolu lub stewi, soli, pieprzu
- 1/3 ząbka czosnku
- 12 listków pietruszki
Wykonanie:
Zagotować wodę i do wrzątku włożyć jaja przepiórcze. Gotować jeszcze ok. 2 minuty. Składniki dressingu zmiksować i na końcu wymieszać z ziołami. Mieszankę sałat, marchewkę, cukinię, jajka obrane ze skorupek, przekrojone na pół wymieszać i skropić przygotowanym dressingiem. Na końcu uprażyć na suchej patelni ziarna słonecznika i ugotować wg przepisu na opakowaniu komosę ryżową (zalać wrzątkiem i gotować jeszcze 25 minut). Połączyć i wymieszać z warzywami. Udekorować kiełkami z rzodkiewki.
Smacznego!