Sałatka warzywna
Tę sałatkę robię „przy okazji”, kiedy gotuję zupę to obiorę więcej włoszczyzny i ziemniaków. Po ugotowaniu do miękkości łyżką cedzakową wyciągam na talerz włoszczyznę i ziemniaki. To podstawowy składnik do tej sałatki.
- Składniki:
- 4 marchwie (ugotowane)
- 2 korzenie pietruszki (ugotowane)
- 1 średni seler (ugotowany)
- część biała pora (ugotowana)
- papryka konserwowa własnej roboty (Przepis na paprykę konserwową)
- 2 jabłka
- 4 ogórki kiszone własnej roboty (obrane ze skórki i starte na tarce o grubych oczkach)
- majonez domowej roboty (Przepis na majonez)
- 4 ugotowane na twardo jaja
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- sól i pieprz
- cukier
Wykonanie:
Warzywa, ziemniaki i jaja kroję nożem na drobną kostkę. Dodaję do tego tarte jabłka i ogórki kiszone. Wsypuję groszek z puszki odsączony z zalewy, pocięte w kostkę papryki konserwowe. Dodaję majonez, musztardę, sól, pieprz i cukier do smaku. Wszystko dobrze wymieszać i pozostawić w lodówce by składniki się przegryzły. Na wierzchu można jeszcze posmarować majonezem i udekorować dowolnie. Ja nie dekorowałam, bo wystarczająca ilość majonezu była już w sałatce, a i ona różnokolorowa prezentuje się dobrze. Smakuje podana na kolację, ale i urozmaici śniadanie.
Smacznego 🙂