Sałatka z grzybów leśnych w słoje

W tym roku na brak grzybów chyba nikt nie może narzekać. Już macie grzybki ususzone, zamrożone, marynowane, przejedliście się zupami grzybowymi i daniami z zastosowanie grzybów to spróbujcie zrobić taką sałatkę. Smak grzybowo- pomidorowy. Polecam przyda się na kanapki, do zapiekanek , spaghetti czy na pizzę.

  • Składniki:
  • durszlak grzybów leśnych
  • 3/4 szkl. oleju
  • 1/2 kg cebuli
  • 1 szkl. wody
  • 5 łyżek octu 10%
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 8 łyżek koncentratu pomidorowego

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie,przelać na sicie przegotowaną  wodą i odsączyć oraz drobno pokroić. Na oleju zeszklić obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Dodać ugotowane i pokrojone grzyby.Chwilę poddusić i dodać pozostałe składniki. Zagotować i dusić na wolnym ogniu ok. 10 min. od czasu do czasu mieszając. Gorącą sałatkę przekładamy do wyprażonych słoi, zakręcamy. Pasteryzujemy 10 min od zagotowania wody. Smacznego!

sałatka z grzybów leśnych w słoje
Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx