W tym roku na brak grzybów chyba nikt nie może narzekać. Już macie grzybki ususzone, zamrożone, marynowane, przejedliście się zupami grzybowymi i daniami z zastosowanie grzybów to spróbujcie zrobić taką sałatkę. Smak grzybowo- pomidorowy. Polecam przyda się na kanapki, do zapiekanek , spaghetti czy na pizzę.
- Składniki:
- durszlak grzybów leśnych
- 3/4 szkl. oleju
- 1/2 kg cebuli
- 1 szkl. wody
- 5 łyżek octu 10%
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka ostrej papryki
- 8 łyżek koncentratu pomidorowego
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, ugotować w osolonej wodzie,przelać na sicie przegotowaną wodą i odsączyć oraz drobno pokroić. Na oleju zeszklić obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Dodać ugotowane i pokrojone grzyby.Chwilę poddusić i dodać pozostałe składniki. Zagotować i dusić na wolnym ogniu ok. 10 min. od czasu do czasu mieszając. Gorącą sałatkę przekładamy do wyprażonych słoi, zakręcamy. Pasteryzujemy 10 min od zagotowania wody. Smacznego!