W okresie zimowym bardzo nam zasmakowała wędzona makrela. A oto następny przepis z jej udziałem. Polecam!
- Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 2 jabłka
- 3-4 jajka gotowane na twardo
- 1 op. mieszanki sałat
- 1 op. rzodkiewek
- 1 op. kulek wędzonego serka góralskiego ( możesz dać jaki masz)
- na sos: nie podaję proporcji, bowiem zalezą one od ilości sosu jaki chcecie pozyskać ( ja robię większą ilość na różne sałatki i przechowuję w słoiku w lodówce)
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- miód
- musztarda gruboziarnista
- sok z cytryny
- sól i pieprz
- do dekoracji: szczypior lub szczypiorek
Wykonanie:
Makrelę obrać ze skóry i ości. Mięso ryby rozdrobnić na mniejsze części. Sałatę umyć i osuszyć. Wyłożyć w równych porcjach na talerze. Obrane ze skórki jabłka oraz umyte rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć na mieszance sałat wraz z makrelą. Jajka obrać ze skorupek i podzielić na ćwiartki. Po bokach ułożyć kulki wędzonego serka góralskiego .Składniki sosu ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę.Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub szczypiorem. Smacznego!