Sałatka z jajem, makrelą wędzoną i jabłkiem

W okresie zimowym bardzo nam zasmakowała wędzona makrela. A oto następny przepis z jej udziałem. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 wędzona makrela
  • 2 jabłka
  • 3-4 jajka gotowane na twardo
  • 1 op. mieszanki sałat
  • 1 op. rzodkiewek
  • 1 op. kulek wędzonego serka góralskiego ( możesz dać jaki masz)
  • na sos: nie podaję proporcji, bowiem zalezą one od ilości sosu jaki chcecie pozyskać ( ja robię większą ilość na różne sałatki i przechowuję w słoiku w lodówce)
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • miód
  • musztarda gruboziarnista
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz
  • do dekoracji: szczypior lub szczypiorek

Wykonanie:
Makrelę obrać ze skóry i ości. Mięso ryby rozdrobnić na mniejsze części. Sałatę umyć i osuszyć. Wyłożyć w równych porcjach na talerze.  Obrane ze skórki jabłka oraz umyte rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozłożyć na mieszance sałat wraz z makrelą. Jajka obrać ze skorupek i podzielić na ćwiartki.  Po bokach ułożyć kulki wędzonego serka góralskiego .Składniki sosu ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę.Posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem lub szczypiorem. Smacznego!

sałatka z makrelą

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx