Sałatka z kapusty na zimę

Przepis siostry Faustyny, troszeczkę prze ze mnie udoskonalony. Polecam do dań mięsnych i na kanapki.

  • Składniki:
  • 5 kg poszatkowanej kapusty z marchwią ( marchwi ok. pół kg tartej )- ja kupiłam na rynku już poszatkowaną
  • 1 kg cebuli pokrojonej w piórka
  • 1 kg papryki różnokolorowej
  • 1/2 kg cukru
  • 4 łyżki soli niejodowanej
  • 1 szkl. octu 10%

Wykonanie:
Papryki umyć,wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Do dużej miski włożyć pokrojone warzywa,zasypać cukrem i solą i odstawić na 2 godz. aż puszczą sok. Tymczasem zagotować w dużym garnku  1 szkl. octu z 2 szkl. wody. do tego wrzucić warzywa wraz z sokiem i mieszając gotować jeszcze 5 min. Przełożyć do słoików ,do każdego wlać po kilka kropel oleju( mój pomysł) i zakręcić. Pasteryzować od wrzenia 5 minut. Siostra Faustyna od razu każe gorące zakręcić , ułożyć do góry dnem i przykryć kocem. Ja pasteryzowałam na mokro. Surówka smaczna, przypominająca jesień zimową porą. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx