Tyle lat już żyję na tym świecie a dopiero do mnie dotarło, że liście w kształcie serduszka z młodej rzodkiewki są jadalne i pełne witamin. Także pierwszy raz zrobiłam taką sałatkę i żyję. Do tego była bardzo pyszna. Polecam!
- Składniki:
- garść młodych jasnozielonych liści w kształcie serduszek z rzodkiewek najlepiej swoich wysianych ekologicznie
- 200 g żółtego tartego sera
- 50 g pestek słonecznika lub słonecznika
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- sól
- oliwa
- 1 ząbek czosnku
Wykonanie:
Pestki dyni lub słonecznika wyprażyć na suchej patelni. Dodać do tego rozgnieciony ząbek czosnku. Do miski włożyć umyte i odsączone młode liście rzodkiewek, mielony żółty ser, wystudzoną zawartość patelni, Całość doprawić pieprzami, solą. Wymieszać i na końcu skropić sałatkę oliwą. Smacznego!