Kruchy,mięciutki plaster takiego schabu na pieczywie to zdrowa alternatywa dla wędlin niewiadomego pochodzenia. Polecam!
- Składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 3/4 l mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- szczypta suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 goździki
- 3 ząbki czosnku
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Schab umyć, osuszyć na ręczniku papierowym i w całości obsmażyć na oleju z każdej strony na złoto.Do garnka wlać mleko, dodać rozniecony czosnek i przyprawy oraz sól i pieprz. Zagotować i do wrzącego mleka włożyć obsmażony schab.Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok. 1,5 godz.Wyjąć na talerzyk a zawartość garnka zredukować do gęstości sosu. Jeszcze ewentualnie doprawić i mamy sos do następnego obiadu, a schab kroimy w cienkie plasterki i obkładamy nim kanapki. Smakuje polany ketchupem lub musztardą.