Schab krótko parzony

Schab krótko parzony

Schab krótko parzony

Schab krótko parzony jest miękki i soczysty, doskonały do obłożenia kanapek. Najlepszy z dodatkiem sosu czosnkowego lub z ketchupem. Robi go się po 5 minut przez zaparzanie 3 dniowe. W efekcie warto mieć domowej roboty, zdrową wędlinę do chleba.

 

  • Składniki:
  • 2 kg schabu
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 5 ziaren jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżka majonezu najlepiej domowej roboty (Przepis na majonez)
  • 2 czubate łyżki soli

 

Wykonanie:
Schab umyć. Wodę z przyprawami, majonezem zagotować i lekko ostudzić. Do letniej marynaty włożyć schab w całości i zagotować go 5 minut. Wyłączyć i w tej zalewie przetrzymać do drugiego dnia.

 

Po czym powtórnie doprowadzić do wrzenia schab z marynatą i we wrzątku gotować 5 minut. Znowu odstawić do 3 dnia i czynność powtórzyć (następne gotować 5 min we wrzącej marynacie). Ostudzić, po czym wyjąć schab, osuszyć i zawinąć w folię. Przechowywać w lodówce. Schab jest kruchy i świetnie nadaje się na chleb – smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx