Schab nadziewany śliwką i morelą zanurzonymi w żubrówce

Schab faszerowany suszoną śliwką i morelą

Przepis z jednej z grup kulinarnych. Co prawda robiłam podobny schab ze suszonymi owocami ale nigdy nie były one namaczane w żubrówce i nigdy pieczone w piekarniku tylko duszone na gazie. Dlatego postanowiłam to samo zrobić ale inaczej . Polecam!

  • Składniki:
  • 1,5 kg schabu najlepiej środkowego
  • 20 dag suszonej śliwki
  • 20 dag suszonej moreli
  • 100 ml żubrówki
  • szczypta majeranku
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz,wegeta domowa
  • olej

Wykonanie:
Schab umyć, natrzeć pieprzem, wegetą, roztartym czosnkiem i odstawić na noc do lodówki. Suszone owoce zalać żubrówką i zostawić do rana. Na drugi dzień  w mięsie w jego środku  zrobić  2 wgłębienia wzdłuż całego kawałka. W nie włożyć nasączone owoce tak by były w środku na całej długości mięsa. Obtoczyć je w majeranku. Mięso obsmażyć na oleju  do zarumienienia i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać resztą żubrówki  i ewentualnie jeszcze wodą. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni c na 40 minut pod przykryciem, potem odkryć, polać powstałym sosem i piec jeszcze ok. 20 minut. Podawać na półmisku pokrojone w grubsze plastry i polane sosem lub na zimno pokrojone w cieńsze plastry na kanapki ustrojone sałatą, pomidorem, ogórkiem. Wg uznania. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx