Schab nadziewany suszonymi owocami gotowany w rękawie

Pomysł na schab z rękawa gotowany jest siostry Faustyny. Nadziewanie go suszonymi owocami to już mój pomysł. Wyszło soczyście, mięciutko i do spożycia zarówno na gorąco jak i na zimno. Polecam!

  • 1,5 kg schabu bez kości najlepiej środkowego
  • 1 łyżka majeranku
  • po 1 łyżeczce: słodkiej i wędzonej papryki
  • 1 łyżka przyprawy kebab-gyros
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 4 ząbki czosnku
  • rękaw do pieczenia
  • suszone owoce ( ja miałam figi)

Wykonanie:
Schab umyć i osuszyć. zrobić w nim głęboki rowek wzdłuż i nafaszerować go suszonymi figami ( przedtem przelanymi wrzątkiem i osuszonymi na sitku). Do miseczki wsypać przyprawy, sól , pieprz i zmiażdżone ząbki czosnku .Dokładnie tą marynatą natrzeć mięso i przełożyć na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć mięso do rękawa ,dobrze zamknąć jego końce i przełożyć go garnka z zimną osoloną wodą dodając ziele angielskie, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu ziarnistego. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na nim mięso ponad 1 godzinę .Wyłączyć i w tej wodzie zostawić do wystudzenia  ok .20 min. Wyjąć mięso z rękawa, pokroić na dowolnej grubości plastry i podawać na gorąco lub zimno. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx