Schab z piekarnika faszerowany pomidorami suszonymi

Pomysł na cały kawałek schabu środkowego, który można podac na półmisku lub pokrojony na plastry do obiadu. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kawałek schabu środkowego ( ponad 1 kg)
  • 1 op. suszonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • dowolne przyprawy( ja dałam czosnek granulowany i bazylię suszoną)

Wykonanie:
Oczyszczony schab osuszyć na ręczniku papierowym. Ponacinać go na całej długości na 1 cm grubości plastry, w kieszonki. Te nacięcia mają być nie do końca podstawy schabu. W miejsca nacięcia włożyć suszone pomidory. Cały schab natrzeć solą, pieprzem, bazylią i czosnkiem i odstawić na co najmniej pół godziny. Włożyć  go do rękawa foliowego lub zawinąc jak paczuszkę w papier do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 230 stopni C przez 40 min. Zostawić w piekarniku do wystudzenia ok 1 godz. Potem zlać wytworzony sos z pieczenia, odparować go i zaciągnąc mąką ziemniaczaną. Posmakować, dosmaczyć solą z pieprzem gdy zajdzie taka potrzeba. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx