Schab ze śliwką w galarecie

 

Schab ze śliwką

  • Składniki:
  • 1 kg wysokiego schabu bez kości
    Marynata:
  • 3-4 łyżek oliwy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • garść majeranku
    Do nadziewania:
  • suszone śliwki lub morele, a jak kto lubi to mogą być suszone żurawin
  • 3 jabłka
  • 2 cebule
  • rękaw foliowy do pieczenia mięs
  • do zalania galarety:
  •  1/2 l bulionu mięsno-warzywnego
  • 3-4 łyżki żelatyny

Wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. W środku zrobić kieszonkę i za pomocą trzonka od drewnianej łyżki upychać w powstałej kieszonce suszone owoce (ja miałam śliwki). Składniki marynaty połączyć ze sobą. Schab dobrze natrzeć marynatą. Obsmażyć go na oleju z każdej strony.

PORADA:  SEKRET SOCZYSTEGO SCHABU , TO JEGO OBSMAŻENIE PRZED PIECZENIEM !

Obsmażone mięso jeszcze raz obsypujemy majerankiem z solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Przekładamy do rękawa foliowego w którym po bokach mięsa układamy cząstki jabłek ze skórką i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Zamykamy rękaw z 2 stron, przekładamy do brytfanny i pieczemy w 180 stopniach C ok. godzinę. Po wystudzeniu i „odpoczęciu” mięsa kroimy go w plastry dowolnej grubości i przekładamy na półmisek danie dekorując jajem ugotowanym na twardo, pomidorkami, papryką, zieloną sałatą, ogórkiem konserwowym (to już wg gustu i fantazji kucharza). Całość zalewamy galaretą powstałą z bulionu mięsno-warzywnego połączonego z żelatyną rozpuszczoną w gorącym bulionie . Dosmaczyć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Wystudzić i ostrożnie wstawić  lodówki.

Schab pieczony

  • Składniki:
  • 1 kg schabu bez kości i polędwicy
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • (dowolna mieszanka przypraw) ja stosuję 1 łyżkę bułgarskiej przyprawy o nazwie czubrica
  • 2-3 łyżki oliwy
  • rękaw foliowy do pieczenia

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć rękawem papierowym. Zrobić marynatę : oliwę zmieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, czubricą. Taką marynatą dobrze natrzeć mięso z każdej strony, włożyć do rękawa foliowego i piec w 180 stopniach C ok. godzinę. Po wystudzeniu rozkroić folię i wyjąć mięso, które można kroić w dowolnej grubości plastry. Mięso nadaje się na chleb lub do półmiska z np. schabem ze śliwką zalanym galaretą. Można też ukroić grubsze kawałki, polać dowolnym sosem, podawać z ziemniakami i jarzynka jako danie obiadowe.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Smaczne! POLECAM

1
0
Skomentuj przepisx