Schab ze śliwką
- Składniki:
- 1 kg wysokiego schabu bez kości
Marynata: - 3-4 łyżek oliwy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- garść majeranku
Do nadziewania: - suszone śliwki lub morele, a jak kto lubi to mogą być suszone żurawin
- 3 jabłka
- 2 cebule
- rękaw foliowy do pieczenia mięs
- do zalania galarety:
- 1/2 l bulionu mięsno-warzywnego
- 3-4 łyżki żelatyny
Wykonanie:
Mięso umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. W środku zrobić kieszonkę i za pomocą trzonka od drewnianej łyżki upychać w powstałej kieszonce suszone owoce (ja miałam śliwki). Składniki marynaty połączyć ze sobą. Schab dobrze natrzeć marynatą. Obsmażyć go na oleju z każdej strony.
PORADA: SEKRET SOCZYSTEGO SCHABU , TO JEGO OBSMAŻENIE PRZED PIECZENIEM !
Obsmażone mięso jeszcze raz obsypujemy majerankiem z solą i pieprzem, skrapiamy oliwą. Przekładamy do rękawa foliowego w którym po bokach mięsa układamy cząstki jabłek ze skórką i cebulę pokrojoną w ćwiartki. Zamykamy rękaw z 2 stron, przekładamy do brytfanny i pieczemy w 180 stopniach C ok. godzinę. Po wystudzeniu i „odpoczęciu” mięsa kroimy go w plastry dowolnej grubości i przekładamy na półmisek danie dekorując jajem ugotowanym na twardo, pomidorkami, papryką, zieloną sałatą, ogórkiem konserwowym (to już wg gustu i fantazji kucharza). Całość zalewamy galaretą powstałą z bulionu mięsno-warzywnego połączonego z żelatyną rozpuszczoną w gorącym bulionie . Dosmaczyć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Wystudzić i ostrożnie wstawić lodówki.
Schab pieczony
- Składniki:
- 1 kg schabu bez kości i polędwicy
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- (dowolna mieszanka przypraw) ja stosuję 1 łyżkę bułgarskiej przyprawy o nazwie czubrica
- 2-3 łyżki oliwy
- rękaw foliowy do pieczenia
Wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć rękawem papierowym. Zrobić marynatę : oliwę zmieszać z solą, pieprzem, czosnkiem, czubricą. Taką marynatą dobrze natrzeć mięso z każdej strony, włożyć do rękawa foliowego i piec w 180 stopniach C ok. godzinę. Po wystudzeniu rozkroić folię i wyjąć mięso, które można kroić w dowolnej grubości plastry. Mięso nadaje się na chleb lub do półmiska z np. schabem ze śliwką zalanym galaretą. Można też ukroić grubsze kawałki, polać dowolnym sosem, podawać z ziemniakami i jarzynka jako danie obiadowe.
Smacznego 🙂
Smaczne! POLECAM