Sernik bez pieczenia z dwoma masami

Sernik na blachę 25 x 36 cm. Fajnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Ja zrobiłam z moimi ulubionymi truskawkami ale możecie go zrobić z ulubionymi i dostępnymi dla Was owocami sezonowymi np. malinami, borówkami, jagodami, jeżynami. Spróbujcie a zobaczycie jak szybko znika z talerzy. Przepis znalazłam na jednej z grup kulinarnych.Dziękuję ,polecam i smacznego!

  • Składniki:
  • 150 g herbatników
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek lub innych owoców
  • 700 ml wrzącej wody
  • składniki na masę serową:
  • 1 kg serka z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 przezroczyste galaretki
  • 250 ml wrzątku
  • masa śmietankowo-truskawkowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1/2 kg truskawek lub innych owoców
  • *Uwaga!
    Jeżeli zastosujesz inne owoce to smak galaretek dobierz do smaku tych owoców np . jagody- galaretki o smaku jagodowym itp.

Wykonanie:

Na dno blachy nałożyć jeden przy drugim herbatniki. Galaretki przezroczyste rozpuszczamy we wrzątku i studzimy. ser z wiaderka przekładamy do miksera dodajemy do niego cukier puder i tężące przezroczyste galaretki. Masę serową wylewamy na herbatniki i przekładamy  do lodówki. W tym czasie robimy następną masę śmietankowo-truskawkową. A mianowicie: Truskawki miksujemy( tylko pół kg) na mus.zagotowujemy go i do gorącego wsypujemy suche 3 galaretki truskawkowe ( proszek).Mieszamy żeby nie było grudek .Studzimy. Osobno ubijamy śmietanę 30% na sztywno i dodajemy do niej wystudzony mus truskawkowy. Wyciągamy ciasto z lodówki i na zastygłą masę serową wlewamy masę śmietanowo- truskawkową. Znowu wkładamy do lodówki. Pozostałe truskawki umyte i odszypułkowane odkładamy na bok. # galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml wrzątku i chłodzimy do lekkiego stężenia. Wyciągamy ciasto z lodówki, nakładamy na nie truskawki i delikatnie polewamy całość tężącymi galaretkami truskawkowymi. Wkładamy do całkowitego stężenia do lodówki i gotowe, można się delektować ciastem lekkim jak puch o smaku truskawek. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx