Sernik gotowany bez pieczenia

Sernik wykonałam wg przepisu p. Grażyny  Pikula. Prosty i szybki do zrobienia a przy tym smaczny. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 wiaderko  twarogu sernikowego
  • ok. 40 herbatników typu petti berry
  • 4 jaja
  • 3 budynie waniliowe po 40 g każdy
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 200 ml mleka
  • na polewę:
  • 2 tabliczki czekolady( 200g)
  • 100 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
Do dużego garnka z grubszym dnem włożyć masło i dodać cukier. W osobnym naczyniu wymieszać rozbełtane w mleku jaja z budyniami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na niej ułożyć herbatniki. Masło rozpuścić z cukrem i ciągle mieszając gdy masło się roztopi dodawać po łyżce twarogu sernikowego. Potem wlać z naczynia rozmieszane jaja z mlekiem i budyniami. Na małym ogniu ciągle mieszając gotować aż pojawią się bąbelki a masa przypominać będzie lejący budyń. Połowę tej gorącej masy wlewamy na wyłożone herbatniki. Przykrywamy ją następną warstwą herbatników. Na drugą warstwę herbatników wlewamy pozostałą masę  z garnka. Znowu ją przykrywamy herbatnikami. Odstawiamy całość do wystudzenia i robimy czekoladową polewę. Do rondelka wkładamy pokruszoną czekoladę i zalewamy ją śmietanką. Gotujemy mieszając aż uzyskamy błyszczącą polewę. nakładamy ją jeszcze gorącą na ostatniej warstwie herbatników. Ja dodatkowo posypałam ją posypką cukrową różnokolorową, ale możesz dodać np. wiórki kokosowe czy migdałowe lub mielone orzechy.  Ciasto najlepiej smakuje schłodzone w lodówce na drugi dzień.Smacznego!

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx