Sernik z rabarbarem

W maju i czerwcu jest najlepszy rabarbar, także postanowiłam go zrobić w połączeniu z moim ukochanym sernikiem. Wyszedł fajny smak mleczno-jajeczno kwaskowy.  Polecam!

  • Składniki na ciasto:
  • 1 kg czerwonego rabarbaru
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • 5 żółtek
  • 2,5 szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 5 łyżek cukru
  • Składniki na masę:
  • 1 wiaderko sera sernikowego( 1 kg)
  • 5 białek
  • 150 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru( 40 g)

Wykonanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę ( 1 łyżkę odkładamy na bok), żółtka, zimny tłuszcz pokrojony w kawałki, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko zagnieść i podzielić na 2/3 i 1/3 części ciasta. 1/3 ciasta włożyć do woreczka i zamrozić. Do mniejszej części ciasta dodajemy wiórki kokosowe i rozgniatając w palcach większe grudki robimy kruszonkę, którą wkładamy do lodówki.
Rabarbar myjemy, kroimy na 1 cm kawałki i obtaczamy w 1 łyżce mąki. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 28x35cm. Lekko ją natłuszczamy, nakładamy papier do pieczenia i  wykładamy zamrożoną większą część ciasta. Wyrównujemy powierzchnię  Wciskamy w nią rabarbar.

Wykonanie masy:

Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder. Masa jest lśniąca. Dodajemy po łyżce sera z wiaderka ciągle ubijając. Na końcu wsypujemy suchy proszek budyniowy. Dobrze wymieszaną masę wlewamy na ciasto z rabarbarem. Na wierzch posypujemy po całej powierzchni kruszonkę kokosową .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 65 min do suchego patyczka na środkowej półce góra- dół.

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx