W maju i czerwcu jest najlepszy rabarbar, także postanowiłam go zrobić w połączeniu z moim ukochanym sernikiem. Wyszedł fajny smak mleczno-jajeczno kwaskowy. Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 1 kg czerwonego rabarbaru
- 1 kostka masła lub margaryny
- 5 żółtek
- 2,5 szkl. mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g wiórków kokosowych
- 5 łyżek cukru
- Składniki na masę:
- 1 wiaderko sera sernikowego( 1 kg)
- 5 białek
- 150 g cukru pudru
- 1 budyń waniliowy bez cukru( 40 g)
Wykonanie ciasta:
Do miski przesiać mąkę ( 1 łyżkę odkładamy na bok), żółtka, zimny tłuszcz pokrojony w kawałki, proszek do pieczenia i cukier. Wszystko zagnieść i podzielić na 2/3 i 1/3 części ciasta. 1/3 ciasta włożyć do woreczka i zamrozić. Do mniejszej części ciasta dodajemy wiórki kokosowe i rozgniatając w palcach większe grudki robimy kruszonkę, którą wkładamy do lodówki.
Rabarbar myjemy, kroimy na 1 cm kawałki i obtaczamy w 1 łyżce mąki. Przygotowujemy blaszkę o wymiarach 28x35cm. Lekko ją natłuszczamy, nakładamy papier do pieczenia i wykładamy zamrożoną większą część ciasta. Wyrównujemy powierzchnię Wciskamy w nią rabarbar.
Wykonanie masy:
Białka ubijamy na sztywno dodając stopniowo cukier puder. Masa jest lśniąca. Dodajemy po łyżce sera z wiaderka ciągle ubijając. Na końcu wsypujemy suchy proszek budyniowy. Dobrze wymieszaną masę wlewamy na ciasto z rabarbarem. Na wierzch posypujemy po całej powierzchni kruszonkę kokosową .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 65 min do suchego patyczka na środkowej półce góra- dół.