Wielkanocny serniko-makowiec

serniko-makowiec

Serniko-makowiec

 

  • Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 kostki masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Wykonanie:

Tłuszcz posiekać z mąką, proszkiem i cukrem. Dodać jajo i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną blachę.
Na surowe ciasto wyłożyć gotową masę makową z puszki. Na to wykładać przygotowaną masę serową.

 

Wykonanie masy:

Twaróg ukręcić z masłem, cukrem, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ukręconym twarogiem, na końcu dodać rodzynki lub wiśnie. Wyłożyć na masę makową. Piec jedną godzinę w 180 stopni C. Po upieczeniu polać polewą biało-czarno czekoladową.

 

Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx