Serniko-makowiec
- Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 kostki masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu mielonego
- 2 cukry waniliowe (Zapraszam do przygotowania domowego cukru waniliowego)
- 150 g cukru
- 6 jajek
- 150 g masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- rodzynki lub wiśnie w alkoholu
Wykonanie:
Tłuszcz posiekać z mąką, proszkiem i cukrem. Dodać jajo i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną blachę.
Na surowe ciasto wyłożyć gotową masę makową z puszki. Na to wykładać przygotowaną masę serową.
Wykonanie masy:
Twaróg ukręcić z masłem, cukrem, żółtkami i mąką ziemniaczaną. Osobno ubić białka ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z ukręconym twarogiem, na końcu dodać rodzynki lub wiśnie. Wyłożyć na masę makową. Piec jedną godzinę w 180 stopni C. Po upieczeniu polać polewą biało-czarno czekoladową.
Smacznego 🙂