Skrzydełka glazurowane

Pomysł na skrzydełka glazurowane powstał z obserwacji kilku rolek o tematyce kulinarnej. Metodą prób powstał oto ten przepis. Skrzydełka wychodzą pyszne, kruchutkie i dobrze przyprawione a do tego fajnie wyglądają lekko przyrumienione w glazurze miodowo-sojowej. Polecam!

  • Składniki:
  • 1-2 kg skrzydełek kurzych
  • 2 łyżki oleju
  • słodka papryka w proszku
  • czosnek granulowany
  • pieprz i sól
  • glazura:
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 20 ml sosu sojowego
  • 20 g miodu
  • 10 ml oliwy
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 20 g skrobi ziemniaczanej
  • kilka płatków chili lub szczypta sproszkowanego chili
  • 50-100 ml wody

Wykonanie:
Skrzydełka podzielić na trzy części. Lotki ( 3 część) odrzucić. Pozostałe część i skrzydełek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym ,przełożyć do miski i polać olejem oraz wymieszać. Posypać wg uznania dowolną ilością: papryki suszonej, czosnku granulowanego ,pieprzu i soli. Ponownie wymieszać i  co najmniej  na         1 godz. odstawić w chłodne miejsce. Następnie wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec w temp. 200 stopni C 20-25 min.
W tym czasie przygotować glazurę.
Do rondelka postawionego na małym ogniu wlewamy oliwę, na to przeciśnięty przez praskę czosnek. Do tego wlewamy sos sojowy, miód i ocet jabłkowy. Mieszamy i gdy wszystkie składniki nam się połączą dodajemy skrobię ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Dodajemy do smaku płatki lub sproszkowane chili. Mieszamy do uzyskania gęstej lejącej się glazury podobnej do lejącego się kisielu.
Po upieczeniu skrzydełka z blaszką wyjmujemy i pokrywamy 1/2 zawartością glazury ( można pędzelkiem lub małą łyżeczką). Wstawiamy do piekarnika i dopiekamy w 200 stopniach C ok. 10 min. Potem znowu wyciągamy blachę ze skrzydełkami, odwracamy je na drugą stronę widelcem i smarujemy pozostałą częścią glazury. Zapiekamy w 200 stopniach C 10 min. Gotowe. Takie skrzydełka smakują z ziemniakami lub ryżem i   jarzynką. Mogą być też przygryzką do piwa. Polecam!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx