Skrzydełka w marynacie Darka

Przepis na te skrzydełka zainspirował mnie do tego stopnia, że postanowiłam go zrobić. Pan D. Wodzien zrobił ich całą masę i myślę, że promując ten przepis ,musi być sprawdzony. I się nie zawiodłam. Skrzydełka w tej marynacie pieczone w piekarniku są soczyste, mięciutkie, dobrze miąsko odchodzi od kości. A smak, zróbcie i oceńcie. Ja napiszę niebo w gębie i nie raz wrócę do tego przepisu. Polecam!

  • Składniki:
  • 1 kg skrzydełek  z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1/4 szkl. oliwy a oliwek
  • sól i pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Wykonanie:
Skrzydełka umyć i odciąć ich najmniejsze części.  Miód, musztardę, sos sojowy, oliwę, zioła, sól i pieprz wymieszać razem. Do powstałej marynaty po kolei wkładamy skrzydełka i każde nacieramy tą marynatą. Wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę. Po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i między mięso wkładamy pokrojony w plastry czosnek i cebulę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na 40 min. Musimy pamiętać, że co jakiś czas musimy podlewać marynatą  z wytopionym tłuszczem mięso. P. Dariusz zalecał, że co 10 min. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx