Przepis Tomka zrobiłam i nie żałuję. Skrzydełka przepyszne. Polecam!
- Składniki:
- 2 kg skrzydełek drobiowych
- 750 ml wody mineralnej gazowanej
- 350 ml piwa jasnego
- 2 łyżki soli
- kilka kropel sosu chili
- marynata:
- 1 łyżka sosu chili’
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki słodkiej papryki
- 1/2 łyżki suszonego imbiru
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1/2 łyżki kurkumy
- 1/2 łyżki pieprzu
- 1/2łyżki czosnku granulowanego
Wykonanie:
Ze skrzydełek odciąć 3 część lotek. Wymyć je, oczyścić i zalać wodą mineralną i piwem z dodatkiem soli i kilku kropel sosu chili. Trzymać 2 godziny. Odcieknięte skrzydełka osuszyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty .Dokładnie wmasowując marynatę nakładać na skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka nakładamy na blaszkę i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach C. W połowie pieczenia musimy skrzydełka obrócić na drugą stronę. Smacznego!