Skrzydelka wg Tomka Strzelaszczyka

Przepis  Tomka zrobiłam i nie żałuję. Skrzydełka przepyszne. Polecam!

  • Składniki:
  • 2 kg skrzydełek drobiowych
  • 750 ml wody mineralnej gazowanej
  • 350 ml piwa jasnego
  • 2 łyżki soli
  • kilka kropel sosu chili
  • marynata:
  • 1 łyżka sosu chili’
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki suszonego imbiru
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1/2 łyżki kurkumy
  • 1/2 łyżki pieprzu
  • 1/2łyżki czosnku granulowanego

Wykonanie:
Ze skrzydełek odciąć 3 część lotek. Wymyć je, oczyścić i zalać wodą mineralną i piwem z dodatkiem soli i kilku kropel sosu chili. Trzymać 2 godziny. Odcieknięte skrzydełka osuszyć na ręczniku papierowym. W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki marynaty .Dokładnie wmasowując marynatę  nakładać na skrzydełka. Tak przygotowane skrzydełka nakładamy na blaszkę i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach C. W połowie pieczenia musimy skrzydełka obrócić na drugą stronę. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx