Śledzie po kaszubsku

Zachęcam do zrobienia i wypróbowania śledzi w zalewie pomidorowej , które nabierają specyficznego smaku dzięki przyprawom i ogórkom konserwowym. Polecam!

  • Składniki:
  • 60 dag śledzi z matiasów
  • 2 cebule
  • 2 ogórki konserwowe
  • olej rzepakowy
  • 1 słoik koncentratu pomidorowego- 20 dag
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Matiasy moczyć 2 godz w wodzie z mlekiem. Cebulę, ogórki pokroić w drobną kostkę. Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać do niej koncentrat pomidorowy, po pół szkl. oleju i wody oraz cukier i wszystko razem wymieszać .Do tego dołożyć pokrojone ogórki, ziele angielskie i liście laurowe. Dusić pod przykryciem ok 15 min. Doprawić powstały sos solą i pieprzem. Wystudzić i w miseczce układać warstwami na przemian: śledzie, sos, śledzie, sos. Wszystko schłodzić. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx