Śledzie proboszcza

Przepis jednej z grup kulinarnych. Miałam w domu marynowane grzyby i bardzo się przydały do zrobienia tych pysznych śledzi. Pomysł na Wigilię lub Nowy Rok. Polecam!

  • Składniki:
  • 500 g śledzi matyjas
  • 1 słoik ( ok. 400 g ) marynowanych grzybów
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 1/3 szkl. oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki octu
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Śledzie wymoczyć i zmieniać im wodę 2-3 razy w zależności od ich stopnia zasolenia .Osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w piórka i sparzyć wrzątkiem.  Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i połączyć ze śledziami. Cebulę po ostudzeniu też połączyć ze śledziami i grzybami. Dodać do smaku pieprz i zalać olejem.oraz octem . Na końcu wsypać drobno pokrojoną natkę pietruszki. Całość wymieszać. Przełożyć do lodówki. W słojach może z natką pietruszki być przechowana do 5 dni, a bez natki wytrzyma do 5 tyg .w chłodnym miejscu. Smacznego!

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx