Śledzie w słojach

Śledzie w słojach

Śledzie w słojach

 

Śledzie te mogą stać w lodówce do 2 tygodni. Z podanej ilości mamy 3 słoje litrowe. Są świetną zagrychą do wódeczki, nadają się na kolacje, a połączone z ziemniakami i sosem chrzanowym lub śmietaną mogą tworzyć danie obiadowe.

 

  • Składniki:
  • 1 kg filetów śledziowych – płaty surowe
  • do 3 cebul 3 łyżki oleju
  • pół szklanki oleju do smażenia ryb
  • 1 łyżeczka majeranku
  • trochę cukru
  • sok z 1 cytryny
  • ok. 5 łyżek mąki do obtoczenia śledzi
    Składniki na zalewę:
  • 4 szklanki wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 6 liści laurowych
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru

 

Wykonanie:
Składniki zalewy wlać, wsypać do garnka i zagotować.
Płaty śledzi umyć, oczyścić i wysuszyć na ręczniku papierowym. Skropić je sokiem z cytryny. Mąkę wsypać do woreczka foliowego i włożyć tam płaty śledzi. Potrząsając workiem obtoczyć w mące śledzie. Na patelni rozgrzać olej i smażyć te płaty z każdej strony do zarumienienia. Na 2 patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na którym szklimy pokrojone w piórka cebule. Do nich dodajemy starty w rękach majeranek i szczyptę cukru. Wkładamy to na dno przygotowanych 3 słoi. Na tą cebulę pionowo wkładamy obsmażone płaty śledziowe. Całość zalewamy przegotowaną zalewą. Zakręcamy. Studzimy i zimne wkładamy do lodówki. Do jedzenia nadają się po 2 dniach.
Smacznego 🙂

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx