Przepis ściągnięty z internetu. Zmodyfikowany i przerobiony na moje i mojej rodziny gusta kulinarne. Może być podany jako przystawka lub w połączeniu z innymi daniami stanowić danie obiadowe lub kolacyjne. Polecam!
- Składniki:
- 2 suche wafle andruty
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 jajko
- dowolna przyprawa ( ja dałam domową wegetę)
- sól i pieprz do smaku
- do obtoczenia:
- bułka tarta,
- mąka pszenna
- 1 jajko
- olej do smażenia
Wykonanie:
Suche wafle ułożyć na wilgotnej ściereczce. Cebulę obrać ,drobno pokroić i zeszklić na oleju. Dodać do mięsa. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wraz z solą,pieprzem i wegetą dodać do mięsa. Porządnie wymieszać i [lekko podsmażyć na oleju. Rozłożyć równymi warstwami na waflach, które zawijamy w rulony i owijamy folią spożywczą na noc. Przekładamy do lodówki. Na drugi dzień odwijamy z folii, kroimy na grube plastry, które obtaczamy najpierw w mące, potem rozbełtanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju.