Śliwki węgierki z jabłkami do mięs s. Teresy

Przepis pochodzi z książki p. Z.T. Nowaka ,,Klasztorna spiżarnia zdrowia”.autor podaje przepis s. Teresy na śliwki , które mają aromat migdałów chociaż ich nie zawierają a do tego dzięki owocom takim jak jabłka i śliwki pomagają nam w szybszej przemianie materii i neutralizują w naszym organizmie wolne rodniki. Polecam!

  • Składniki:
  • Sliwki węgierki twarde
  • jabłka twarde ( najlepsze antoniówki)
  • cukier ( na 1kg śliwek 1 szkl. cukru)

Wykonanie:
Śliwki umyć i osuszyć na sicie. Usunąć z nich pestki. Podzielić na pół i na noc zasypać cukrem na drugi dzień śliwkami napełnić 3/4 wysokości słoi. W resztę słoja włożyć starte na tarce o dużych oczkach obrane jabłka. zalać powstałym sokiem ze śliwek. Słoje zakręcić i pasteryzować od wrzenia 10 min. Odwrócić do góry dnem, by jabłka się zabarwiły na bursztynowy kolor śliwek. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

 

Subscribe
Powiadom o

0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
0
Skomentuj przepisx