Ciasto wymyślone składające się z ciemnego biszkoptu,jabłek prażonych ze słoja z galaretką,masy krówkowej wzbogaconej skarmelizowanymi ziarnami słonecznika. Całość pysznie chrupiąca, a biszkopt mięciutki i wilgotny dzięki jabłuszkom ( zeszłoroczne papierówki prażone). Polecam!
- Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- Składniki na masę jabłkową:
- 1-2 słoja jabłek prażonych
- 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa
- Składniki na masę krówkową:
- 1 puszki masy krówkowej
- 250 g masła
- 300 g nasion słonecznika
- 3 łyżki cukru brązowego ( trzcinowy)
Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno ze szczyptą soli. Stopniowo ciągle ubijając dodawać dodawać cukier i po 1 żółtku. Następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką i przelać na blachę z papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C ok. 30 min ( do suchego patyczka). Wyjąć na kratkę, przestudzić i podzielić biszkopt na 2 placki.
Wykonanie masy jabłkowej: Prażone jabłka ze słojów przełożyć do garnka, gdy będą gorące wsypać do nich galaretkę w proszku, porządnie wymieszać i jeszcze ciepłe przelać na jeden spód biszkopta. Na to położyć drugi spód biszkopta.
Wykonanie masy krówkowej:
Na patelni roztopić 3 łyżki masła z 3 łyżkami cukru, wymieszać do uzyskania karmelu. Wsypać do niego obrane ziarna słonecznika i prażyć ciągle mieszając aż uzyskają złoty kolor i będą chrupiące. 1/3 ziaren odłożyć. A resztę masła ubić do białości mikserem ,dodawać po 1 łyżce masy krówkowej z puszki. Uzyskamy gładki krem do którego wsypujemy 2/3 ziaren karmelizowanych słonecznika. Delikatnie łyżką je łączymy z kremem i nakładamy równą warstwą na drugi spód biszkoptu. Na wierzch masy sypiemy 1/3 ziaren karmelizowanych, które odłożyliśmy na bok do dekoracji ciasta. Ciasto smaczne, polecam!