Śmietankowiec truskawkowy na zimno bez pieczenia
Czerwiec to miesiąc truskawek, więc proponuję zrobić to ciasto.
- Składniki:
- 2 paczki okrągłych biszkoptów
- 1 paczkę delicji o dowolnym smaku
- 1 kg truskawek
- 1 słoik dżemu truskawkowego (Przepis na dżem truskawkowy)
- 1 szklanki soku truskawkowego (Przepis na sok truskawkowy)
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 łyżki cukru
- 2 opakowania serka mascarpone (po 250 g każdy)
- 3 łyżki rumu
- 3 galaretki truskawkowe
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody i wystudzić. Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze części. Dżem zbindować z sokiem truskawkowym na sos. Serki mascarpone zmiksować z rumem. Ubić śmietanę z cukrem na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po 1 łyżce zmiksowane serki z rumem. Musi wyjść puchaty śmietankowy krem.
Na dno blachy kładziemy biszkopty w ten sposób, że 4 obok siebie a 5 do góry dnem w otwór utworzony z tych 4 biszkoptów. W ten sposób wyłożyć całe dno prostokątnej lub kwadratowej blachy. Wszystkie biszkopty polewamy połową sosu utworzonego wcześniej z dżemu i soku. Na to nakładamy połowę kremu śmietankowego. Na to kawałki truskawek. I znowu biszkopty okrągłe na przemian z delicjami. Polewamy całość sosem, na to resztę kremu, na to truskawki i całość zalewamy tężejącymi galaretkami. Wstawiamy do lodówki na noc. Najsmaczniejszy jest śmietankowiec na drugi dzień.
Smacznego 🙂