Snikers bez pieczenia
Przepis ten usłyszałam w radiu, spróbowałam i po własnych modyfikacjach doprowadziłam do perfekcji. Ilekroć zjawią się niespodziewani goście i mam potrzebne składniki, to raczę ich tym prostym i przepysznym ciastem snikers bez pieczenia.
- Masa budyniowa:
- 3 szklanki mleka
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 kostka masła
- 1 szklanka cukru
Wykonanie masy budyniowej:
Do garnka wlać 2 szklanki mleka, dodać masło i 1 szklankę cukru. Całość zagotować. W 1 szklance mleka rozprowadzić 1 szklankę mąki krupczatki i wlać na gotujące mleko. Mieszać i gotować aż masa zgęstnieje.
- Pozostałe składniki:
- 4 paczki herbatników Petti-Berry
- 2 paczki krakersów
- pół litra śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 puszka masy krówkowej lub innej np. kawowej (do wyboru w marketach)
- 1 paczka płatków migdałowych
Na blachę układamy:
– herbatniki, na to
– gorącą masę budyniową, na to
– krakersy, na to
– masa krówkową lub inna, na to
– krakersy, na to
– ubita śmietana z cukrem pudrem
– całość oprószamy płatkami migdałowymi
Snikersa wkładamy do lodówki. Podajemy do kawy.
SMACZNEGO!