Wrzesień to miesiąc dojrzałej czeremchy. Zalety zdrowotne są takie same tego owocu inaczej nazwanego,, dziką wiśnią” jak bzu czarnego. Tak więc jeżeli chcesz podnieść swoją odporność bądź pomóc sobie w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych sięgnij po czeremchę. Polecam!
- Składniki:
- owoce czeremchy ( ile nazbierasz, ja miałam ok 2 kg)
- 2-3 szkl. cukru
- 4 szkl. tartych jabłek ( do dżemu)
- sok z 1 cytryny
- szczypta imbiru lub chili w proszku
Wykonanie soku:
Owoce czeremchy szybko lekko przemyć, obrać z łodyg i zasypać ok. 1 szkl. cukru. Kiedy lekko puszczą sok zalać je pół szkl. wody, doprowadzić je do wrzenia i wyłączone odstawić na noc. Na drugi dzień podgrzać, gorący sok przecedzić przez gęste sito lub gazę, dodać sok z 1 cytryny i gorący przelać do wyparzonych butelek. Pasteryzować ok. 15 min od wrzenia wody.
Wykonanie dżemu jabłkowo- czeremchowego:
Pozostałe po soku skórki od czeremchy oddzielić od nasion. Dodać do przetartych na grubych oczkach jabłek i posypać 1-2 szkl. cukru ( wg uznania). Zalać wszystko odrobiną wody i smażyć owoce na małym ogniu często mieszając aż zrobią się szklisto lepkie. Mi to zajęło ok 1 godziny. n a koniec jeżeli chcesz mieć dżem rozgrzewający to dodaj szczyptę imbiru a jeżeli twój dżem ma być pikantny to dodaj szczyptę chili. Gorący dżem wlewamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry nogami do wystudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Smaczny jest do kanapek, naleśników czy ciasta. Smacznego!